Na původní web appleblog.cz jsem napsal článek o operační paměti v Mac OS X. Protože si myslím že jeho informační hodnota je stále poměrně vysoká, zrecykloval jsem jej tímto i na nový blog.

Operační paměť (RAM) je z hlediska rychlosti počítače jedna z nejzásadnějších komponent a dost často i úzké hrdlo, které má významný vliv na výkon. Obecně platí čím víc operační paměti, tím lépe. Pro současné stolní počítače jsou obvyklé velikosti operační paměti 2-8GB.Hlavním limitem velikosti operační paměti je schopnost operačního systému v adresaci paměťového prostoru. U 32bitových systému je to 2^32, tzn. 4096MB, u 64bitových systémů je limit přes 16 miliónů TB (2^64). Druhým faktorem je schopnost hardwaru, zde jsou obvykle i u 64bitových komponent limity v řádu GB.

Adresní prostor paměti operační systém sdílí se zaváděcím systémem (BIOS/EFI) , zdroji základní desky, AGP/PCI/PCIEx atd. Není proto neobvyklé, že při instalaci 4GB operační paměti zobrazuje 32bitový systém celkovou velikost paměti okolo 3GB (obzvlášť při velké velikosti paměti grafické karty). Limit 4GB celkové velikosti operační paměti u 32bitové adresace lze "obejít" pomocí technologie PAE (Physical Address Extension). PAE umožňuje adresovat pamětní prostor pomoc 36bitů místo 32, takže celková možná kapacita paměti naroste na 64GB.

Operační systémy Microsoft Windows existují ve dvou rozdílných verzích - 32bit a 64bit. U 32bitových verzí lze povolit PAE pomocí úpravy konfiguračního souboru boot.ini. Celková velikost paměti v PAE režimu je ale omezena také licenčně - u Windows XP a Vista je to 4GB, u serverových systému (Windows 2003 a 2008 Server) se velikost liší v závislosti na edici (4-64GB). U systému Windows XP jsou rozdílné licence pro 32bit a 64bit verzi, u systému Vista už je jednotná licence zahrnující možnost použít 32bit i 64bit verzi systému.

U systému Linux je správa paměti řešena na úrovni kernelu, který může být 32bit nebo 64bit. 32bit jádro lze zkompilovat s podporou PAE, limit paměti je poté 64GB.

Mac OS X umožňuje ve verzi 10.5 spouštět jak 32bit tak i 64bit aplikace, kernel je ale 32bitový s podporou PAE. Limit paměti je omezen na 32GB, obvykle je ale omezujícím faktorem limit hardwaru:

MacBook - max. 4GB
MacBook Pro - max. 8GB
MacBook Air - max. 2GB
Mac Mini - max. 4GB
iMac - max. 8GB (16GB)
Mac Pro - max. 32GB

Údaje o max. velikosti paměti byly převzaty z webu www.apple.com ze dne 5.7.2009(v závorce údaje k 15.3.2010). U Mac Pro je oficiální limit 8GB, ale v Apple Storu lze nakonfigurovat Mac Pro s až 32GB paměti, proto jsem použil tento údaj.  Pro Mac Pro je limit 16GB pro quad-core a 32GB pro 8-core.

Mac OS X 10.6 Snow Leopard bude mít 64bitové jádro. Co se týká využití paměti se ale defacto nic nemění, protože verze 10.5 využívá PAE (mnohem důležitější je přepsání základních aplikací jako Finder do 64bit Cocoa prostředí). Oproti Linuxu a Windows je uživatel od problematiky paměti zcela odstínen (samozřejmě je to do velké míry možné díky tomu, že Apple používá vlastní hardware a nemusí řešit komplikace způsobené různými typy základních desek, pamětí atd.) Rozdíl ve výkonu 32bit a 64bit systémů je v řádu několika procent, v dnešní době je limit paměti téměř vždy nižší na straně hardwaru i při použití 32bit s PAE.

Paměť v Mac OS X

Mac OS X rozlišuje 4 typy paměti:

Wired - paměť použitá pro samotný OS, nemůže být přemístěna do swapu.
Active - paměť aktivně využívána aplikacemi.
Inactive - paměť obsahující data, která nebyla po určitou dobu použita (např. po zavření aplikace), výhodou je, že pokud dojde k opětovnému spuštění aplikace, paměť se jí zpátky přiřadí bez nutnosti znovu načítat data z disku. Inactive paměť lze ale v podstatě považovat za volnou paměť.
Free - volná paměť.

Kromě fyzické operační paměťi využívá operační systém ještě virtuální paměť - swap. V případě, že je nedostatek operační paměti, uklidí Mac OS X část obsahu paměti do virtuální paměti, která je uložena na pevném disku. Pevný disk je samozřejmě mnohem pomalejší než operační paměť RAM, proto je pro plynulý chod systému mnohem lepší, pokud není potřeba swap využívat a operační pamě't je dostatečně velká, aby pojmula všechny spuštěné aplikace.

Kolik je volné paměti lze zjistit prostřednictvím aplikace Activity Monitor a záložce System Monitor nebo pomocí konzolového příkazu top.

Kolik potřebuji operační paměti? Záleží na náročnosti používaných aplikací a počtu současně spouštěných aplikací. Ideální je mít tolik operační paměti, aby při obvyklém počtu současně otevřených aplikací nebylo potřeba používat swap (hodnota Swap used v Activity Monitoru byla max. několik MB). Hodnota volné paměti bude obvykle velice nízká (100-200MB), větší vypovídací hodnotu má velikost Inactive paměti.

Pro běžnou kancelářskou práci, kdy je spuštěno několik málo programů najednou (iCal, Mail, kancelářský software), by mělo stačit k plynulé práci 2GB paměti. Pro práci s více "běžnými" programy (NeoOffice, FTP, SQL klient, Pixelmator, iTunes atd.) najednou doporučuji 4GB paměti. U náročnějších aplikací (stříhání videa, zpracování audia, grafické programy jako Adobe Ilustrator, Photoshop, renderovací programy aj.) bude pravděpodobně zapotřebí 8GB nebo i více paměti. V případě, že již není možné více paměti osadit (z finančních důvodů nebo kvůli limitu hardwaru) lze doporučit pouze důsledně vypínat nepoužívané aplikace. Nebo se poohlédnout po jiném Macu :)

Závěr

Tento článek si neklade za cíl přesně a odborně vysvětlit problematiku operační paměti, jedná se pouze o shrnutí mých poznatků a informací z internetu. Některé pasáže jsou záměrně zjednodušené a ne zcela přesné, aby se v nich čtenář (i autor:) neztratil.




Leave a Reply.