Pro Mac OS X existuje několik aplikací pro monitoring systémových zdrojů. Dlouhou dobu jsem používal Activity Monitor, ale nakonec jsem se rozhodl pro iStat Menus (16USD). Aplikace je velice nenáročná na prostředky (Core2 Duo 2.4GHz cca 1% CPU a 2-3MB paměti), což jsou dokonce lepší hodnoty než systémový Activity Monitor, který si vezme cca 5% CPU a 20MB paměti. Unikátní je možnost nastavení indikátorů zdrojů - lze vybírat různé typy zobrazení, jejich pořadí, barvy atd.

Jako spokojený uživatel iStat Menu jsem se rozhodl vyzkoušet i další aplikaci z dílny Bjango a to iStat pro iPhone (1USD). Jedná se o klienta k monitorovacímu serveru iStat Server, který je ve verzi pro Mac OS X, Linux, FreeBSD a Solaris. Verze pro Mac OS X je běžná binární aplikace, verze pro ostatní *nixy je šířena ve formě zdrojových kódů.
 
V Linuxu stačí stáhnout zdrojové kódy istatd a mít nainstalovanou knihovnu libxml2-dev. Postup instalace je popsán v README souboru a je velice jednoduchý (pro uživatele Linuxu, kteří jsou obeznámení s instalací ze zdrojových kódů pomocí trojkombinace configure + make + make install). Daemon istatd komunikuje s iPhone klientem na portu 5109 (lze samozřejmě změnit). Pro autentizaci klienta je využíván pětimístný číselný kód.
 
Samotná aplikace pro iPhone zobrazuje po připojení k serveru tyto informace:
  • vytížení CPU formou grafu a aktuálního stavu (User/System/Nice/Idle)
  • využití RAM vč. velikosti diskové cache v paměti
  • velikost a využití swap oddílu
  • volné místo na discích
  • vytížení síťových adaptérů (aktuální up/down, graf a limitní hodnota)
  • uptime a load average
 
Kromě sledování zdrojů obsahuje aplikace ještě funkce ping a traceroute. Aplikace dokáže také zobrazit informace o systémových zdrojích samotného iPhone.




Leave a Reply.