Už se Vám to určitě stalo - ztratili jste důležitý doklad nebo jste nemohli v záplavě e-mailů najít mail obsahující důležitou informaci. Přes usilovnou snahu o vytvoření systému pro uchování papírových dokladů, vytváření adresářů se soubory a rozdělení e-mailů do složek se téměř každý uživatel dostal do situace, kdy prostě nedokázal danou věc včas najít.

Uživatelé Maců jsou trochu ve výhodě díky sofistikovaným technologiím jako je např. Spotlight pro indexaci obsahu celého disku. Problém nastává v případě, že je člověk nucen pořídit informaci v terénu pomocí iPadu, iPhonu nebo jiného zařízení a pak jí zapomene do Maca přehrát. Technologie pro synchronizaci iCloud je stále ještě poněkud v plenkách a ne všechny aplikace jí umí dobře používat (zářným příkladem je absence podpory iCloud v OS X verzi kancelářského balíku iWork). Úplně nejtragičtější situace nastává v případě tištěných dokladů - ty se obvykle nacházejí na opačné straně časoprostoru a vynoří se až v okamžiku, kdy intenzivně hledáte něco úplně jiného.

Jak zavést pořádek do všech informací a dat které musí každý z nás denně vstřebávat? Nejvíc se mi pro organizaci informací osvědčil Evernote. Jedná se o online cloudovou službu pro uchovávání informací. Na jakémkoli zařízení pořídíte informaci ve formě poznámky. Poznámku umístíte do odpovídajícího zápisníku, otagujete a můžete na ní v klidu zapomenout až do chvíle, kdy jí budete znova potřebovat. Evernote poznámku uloží do cloudu. Na jakémkoli dalším zařízení je poznámka ihned k dispozici, můžete jí libovolně upravovat a měnit.

Možná si řeknete - ale já nemám jenom "poznámky". Moje data jsou v souborech, fotografiích a zvukových nahrávkách. To vše Evernote samozřejmě zvládne také. Ke každé poznámce je možné připojit soubor v jakémkoli formátu, na iOS zařízení můžete rovnou připojit fotku nebo zvukovou nahrávku pořízenou pomocí mikrofonu. Tištěné doklady stačí oskenovat a nahrát jako poznámku - dokonce lze nahrávat i pomocí speciální e-mailové adresy, kterou Evernote vygeneruje. Lze proto jednoduše skenovat třeba z multifunkčních zařízení které umí odesílat sken e-mailem.

Nejsilnější zbraní Evernote je vyhledávání v informacích. Samozřejmostí je podpora fulltextového vyhledávání v poznámkách a připojených PDF souborech. Naprosto geniální mi ale přijde OCR indexace obrázků a vyhledávání v obrázcích. Nemusíte se díky tomu bát, že nenajdete naskenovanou fakturu. Prostě zadáte třeba jméno firmy která fakturu vystavila a Evernote jí spolehlivě najde, i kdyby se poznámka jmenovala "Faktura 123".

Evernote je dostupný ve dvou verzích - základní zdarma a prémiové za cca 40 EUR ročně. Verze se liší objemem dat který můžete měsíčně pořídit (v základní 50MB, v rozšířené 1GB) a podporou historie a offline funkcí pro iOS a Android. Kromě webového klienta existují nativní aplikace snad pro všechno kromě Linuxu - Windows, OS X, iOS, Android, Blackberry, Windows Phone 7 a ve formě pluginu i do prohlížečů Safari, Chrome a Firefox. Zkrátka nepřijdou ani týmy - Evernote podporuje sdílení zápisníků mezi více uživateli.

Jedinou nevýhodu Evernote spatřuji v rozdílech mezi verzemi pro OS X, iPhone a iPad - než se zorientujete a začnete aplikaci efektivně používat, budete krátký čas trochu tápat. Zamrzí třeba horší podpora členění zápisníků na iPadu. Pokud se přes tyto drobnosti přenesete, získáte velice mocný nástroj, který dokáže ušetřit spoustu času a nervů.