Objevil jsem velice zajímavou funkci oblíbeného správce hesel 1Password (verze 3). Datový soubor (ve skutečnosti se jedná o adresář) funguje zároveň i jako HTML verze aplikace nazvaná 1PasswordAnywhere. Pro její spuštění stačí moderní webový prohlížeč (Safari, Firefox) a funguje i v Microsoft Windows a Linuxu. V kombinaci s online datovým úložištěm (iDisk, Dropbox apod.) je díky tomu možné k heslům přistupovat opravdu odkudkoli.

Ke spuštění 1PasswordAnywhere stačí otevřít soubor 1Password.html který se skrývá uvnitř datového souboru s koncovkou .agilekeychain (na Macu je potřeba k otevření použít volbu Show Package Contents v kontextovém menu). Po zadání master hesla se zobrazí uživatelské rozhraní velice podobné klasické verzi aplikace. Hesla a uložené záznamy lze pouze zobrazovat, ale to v případě nestandardní situace, kdy není k dispozici klasická verze 1Password bohatě dostačuje.
 
Při uvedení upgradu MacBooků vždy následuje bouře v českých diskuzích - spousta lidí se rozčiluje, jak někdo může předražené MacBooky kupovat, vyjmenovávají desítky notebooků které mají podobné technické parametry a jsou o 50% levnější, zkrátka to vře. Na druhé strany barikády se objevují hlasy o neestetičnosti ne-Maců, padajících oknech a spousta dalšího (a obvykle zavádějícího) flamewaru.

Cílem tohoto článku není nikoho přesvědčovat, že MacBook není předražený nebo že je řádově spolehlivější než jiné počítače. Chci pouze vysvětlit, proč existuje spousta lidí, kteří nedají na MacBook nebo MacBook Pro dopustit a ani si nedovedou představit jiný notebook, než ten s nakousnutým jablkem na víku.

Unibody
Tělo MacBooků je vyrobeno z jednoho kusu hliníku. Kromě působivého designu je MacBook také velice odolný a robustní. Ani plastové MacBooky nejsou pozadu - nové modely mají také Unibody (plastové).

Strohý design
MacBooky mají strohý design. Vlevo jsou konektory pro periferie, vpravo štěrbinová DVD mechanika, pod víkem klávesnice a trackpad a zepředu jedna dioda. Nic víc. Žádná tlačítka pro Wi-Fi, Bluetooth, reklamy na super hi-tech zvuk nebo technologii na zálohování disku. Nikde nenajdete dokonce ani otvory ventilace.

Tichý provoz
MacBooky se vyznačují extrémně tichým provozem. Hučení větráku je obvykle téměř neslyšitelné, pouze pokud se dlouhodobě zvedne vytížení CPU nad cca 60%, dá o sobě větrák vědět. Pokud se nezdržujete na webech kde je flash (důvod pro ovce nenávidí flash) a nepouštíte opravdu náročné aplikace (např. import fotografií do Aperture apod.), bude MacBook naprosto nehlučný.

Dlouhá výdrž baterie
MacBooky lze provozovat opravdu hodně dlouho na baterii. U starších generací (před Unibody) se jedná o 4-5 hodin, u nových generací s integrovanou baterií je výdrž 7-10 hodin.

Usínání
Usnutí a probuzení MacBooku trvá obvykle 0-1 sec. a obě tyto funkce fungují naprosto spolehlivě i když notebook běží několik týdnů.

MagSafe konektor
Velice praktický vynález - konektor napájení je k MacBooku připojen pomocí magnetu, takže pokud zavadíte o kabel napájení, nedojde k převržení MacBooku nebo utržení kabelu. Navíc se kabel moc pěkně připojuje - stačí ho "nahodit" přibližně do místa kde je konektor (nikdy nechtějte po stoupencích Apple ať připojují nebo odpojují kabel u ne-Mac Booků, riskujete poškození kabelu, konektoru nebo obojího:).

Audio optický výstup
Další drobnost, která potěší - MacBooky disponují kromě standardního 3.5mm jacku také optický SPDIF výstup.

Klávesnice
Klávesnice MacBooků se vyznačuje stejnou velikostí a rozmístěním kláves jako standardní Macovská klávesnice. Hlavně mezery mezi klávesami jsou výborné pro rychlé psaní (naprosto vynikající jsou pro sekretářky s opravdu dlouhými nehty:). MacBook Pro mají navíc klávesnici podsvícenou.

Mac OS X
Jako poslední, ale asi nejdůležitější věcí na počítačích MacBook je samotný operační systém Mac OS X. Provozovat na MacBooku něco jiného je holé zoufalství. S nativním systémem od Apple ale MacBook tvoří perfektní celek. Další výhodou tohoto systému je, že obsahuje velké množství aplikací, které jsou opravdu použitelné - Apple Mail, iCal, balík iLife, Finder, iChat atd.